Jak vybrat správný výčep?

U výběru toho správného výčepu nejvíce záleží, pro jaké účely ho budete využívat. Budete potřebovat jiný typ, pokud ho plánujete například do restaurace a jiný typ, pokud potřebujete výčep pro větší sešlost či oslavu. Od toho se bude odrážet, jaký si zvolíte tip chlazení. Nejrozšířenější volbou chlazení je kontaktní typ. Jeho největší výhodou je, že je mobilní. Pro svou univerzálnost je vhodný pro domácí oslavy ale i do různých podniků. Vodní chlazení je nemobilní a je vhodné pro restaurace, hospody a jiné gastronomické podniky. Dalším tipem je tzv. chlazení luxusní, které funguje na stejném principu, jako chlazení kontaktní, jen je s vylepšeným designem.

pivo

Další důležitý parametr, na který se musíte zaměřit, je výkonnost výčepu. To znamená, kolik konkrétní typ zvládne vychladit piv za hodinu. Parametry jsou udávány v litrech a poznáte je podle čísla které má připojené ke svému názvu. Pokud má tedy výčep v názvu 30, znamená to. že jeho výkon je 30 litrů za hodinu. Pro představu, výčep s takovým výkonem bude stačit i na větší společenské akce či oslavy. Pro profesionální využití do restaurací už je nutný výkonnější výčep, zhruba o výkonu alespoň 60 litrů za hodinu.

Dále se zaměřte na to, zda budete chtít typ s kompresorem či bez kompresoru. Kompresor bývá vestavěný už v zařízení a je pro vás výhodný v tom, že nemusíte hlídat tlak sudu a podle naměřených hodnot tlakování zapíná či vypíná. Pokud se rozhodnete pro výčep s kompresorem, podívejte se například na pípu s kompresorem Gastroserver. Pokud zvolíte variantu bez, budete potřebovat tlačné zařízení, které bude tlačit pivo vzduchem. Musíte ale vzít v úvahu to, že takové pivo musíte spotřebovat do 24 hodin, jinak se vám zkazí. Do gastronomických podniků je tedy určitě vhodnější vybrat verzi s kompresorem.

pípa

Poslední věc, kterou musíte vzít v úvahu, je narážeč. Ten zvolíte podle toho, co hodláte čepovat. Existují tři typy narážecí, plochý, bajonet a kombi. Ověřte si vždy u konkrétního pivovaru, který narážeč vám bude sedět k jejich produktu. Pozor na narážeč kombi – i když jeho název evokuje, že ho můžete použít na jakýkoliv produkt, není tomu tak. Narážeč kombi je určen především pro točené limonády.