Víte, co je právě teď čerstvé? Jaké ovoce, zeleninu, houby i maso se oplatí koupit? Kromě toho, že ušetříme na financích, opravdu si pochutnáme, dostaneme do sebe spoustu živin, minerálních látek a vitaminů. Staré potraviny totiž klesají na kvalitě, chuti, ale také ztrácí vitaminy.
Jaké dobroty si tedy dopřát v jednotlivých měsících?
Leden
Růžičková kapusta, sladké brambory, pórek, jablka typu Bramley, citróny, datle.
Můžeme si vypěstovat řeřichu bohatou na vit. C, která nám kvete po celý rok. Houbaři najdou penízovku sametonohou (přírodní antibiotikum, snižuje tlak a hladinu cholesterolu).
Únor
Vyplatí se koupit vepřové maso, uzeniny a salámy.
Ze zeleniny růžičková kapusta, zelí, černý kořen, rajčata z Holandska. Z ovoce opět citrony, broskve z Afriky a švestky.
Březen
Z masa se oplatí hovězí. Ze zeleniny nové brambory, topinambury, okurky, bílý chřest, šťovík. Z ovoce citrusy (pomeranče). Z hub šťavnatky jarní, ucháče obrovské a obecné.
Duben
Maso jehněčí, kůzlečí, mladá kuřata, holoubata, ale také čerstvá vejce, jarní cibulka, polníček, zelený chřest, kopřiva, ředkvička, rebarbora. Z hub smrže a kačenky české.
Květen
Cibule, ledový a hlávkový salát, pažitka, mangold, špenát, kedlubna, jahody, květák, mrkev. Z hub čirůvky, májovky, šupinatky obecné i měnlivé.
Červen
V červnu jsou čerstvé ryby, mořské plody, třešně, brambory, brokolice, řeřicha, cuketa, fazolky, hrášek, květák, kopr, rajčata, pažitka, bílé zelí, kapusta, pórek, okurky a z hub lišky.
Červenec
Borůvky, lesní jahody, višně, maliny, angrešt, jablka, okurky nakládačky, celer, paprika, červená řepa, lilek, broskve, hrušky a z hub hříbky.
Srpen
Cukrová kukuřice, majoránka, letní jablka, melouny, broskve, okurky, ledový salát, květák, pórek, mrkev, brokolice, bílé zelí, červená řepa, kapusta, hrušky, pažitka, kedlubny, brambory, celer, hrášek, paprika, zelené fazolky.
Září
Jablka, trnky, brokolice, mrkev, hrušky, brambory, pórek, cibule, rajčata, kapusta, ořechy, růžičková kapusta, bílé zelí, lilek, broskve, hroznové víno, petržel, dýně, vlašské ořechy, špenát, ředkvičky, hlávkový salát, mangold, ledový salát, květák, pažitka, hrušky, kedlubny, celer, paprika, zelené fazolky, červená řepa.
Říjen
Kromě čerstvé zvěřiny (srnky, daňci, koroptve, divočáci, bažanti) si pochutnáme na prvním burčáku. Zelenina a ovoce z předchozího měsíce se stále sklízí, takže si užíváme bohatství sklizně.
Listopad
Kdoule, bílé zelí, brusinky, datle, fíky, klementinky, jedlé kaštany, špenát, sladké brambory, artyčoky, mangold, růžičková kapusta, ořechy, pórek.
Prosinec
Ryby, citróny, pomeranče, růžičková kapusta, mandarinky, ananas a datle.