O konzumaci naklíčených semínek se již ví dlouhou dobu. Nejedná se o žádný novodobý trend, který by měl být hitem dnešní doby, kdy se přece jenom klade větší důraz na zdravou výživu. Již naši předkové věděli, jak moc jim prospívají a posilují jejich organismus. Dnes jsou trochu jiné možnosti a také větší a pohodlnější dostupnost, jak si takovou skvělou pochoutku plnou vitamínů, minerálů a dalších látek, hravě vypěstovat doma. Přímo ve své kuchyni. Postačí si zakoupit klíčící nádobu, ve které budeme pozorovat vývoj a růst malých klíčků, které můžeme přirozeně ihned po vyklíčení ujídat. Dále si musíme pořídit kvalitní a ověřená semena na klíčky například Nakliceno.cz a podle druhu zrníček se pustit do práce. Nebude to rozhodně nic náročného a zaměstnat tak můžeme klidně i děti. Pro ty to naopak může být i velmi naučné, jak vzniká nová rostlinka.
Co všechno lze naklíčit?
Přirozeně nás v první řadě napadnou luštěniny nebo rovnou mungo klíčky. Skutečnost je taková, že se řadí k nejoblíbenějším, zejména v asijské kuchyni. Ačkoliv ani my s nimi nešetříme. Pravdou je, že každé semínko, když mu vytvoříme ty správné podmínky, nám vyklíčí a přinese skutečně bohatý potenciál, který má ukrytý uvnitř sebe. Pěstovat tak můžeme vojtěšku, ředkvičku, řeřichu, pórek, rukolu, hrášek, čočku, sóju, jetel, ječmen, hořčici, červenou řepu a mnohé další. Dokonce se nemusíme obávat ani fenyklu, který má specifickou chuť a úplně nejlepší je asi tak třetí den po naklíčení, než se objeví první lístky.
Klíčky máme, ale co s nimi
V podstatě klíčky a i výhonky jsou lepší pěstovat v širším výběru. Každý z nich má totiž jinou specifickou příchuť, skoro jako bychom pojídali zralé plody, které by za jiných okolností na našem záhonku dozrály. Tím se klíčků nepřejíme a vždy můžeme použít jiný zdroj. Dá se s nimi dělat cokoliv. Dát do pomazánky, salátů, přidat do polévek, posypat jimi pečivo, ozdobit talíř s jídlem a podobně. Nejlepší je se snažit zachovat je v syrové podobě, abychom pro tělo získali velké množství zdraví prospěšných látek. Vždyť právě kvůli tomuto zdroji to předně děláme.